ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

Razvoj i obuka mladih fudbalera od 17/18 godina

Prva utakmica za seniore, san je ostavaren!!! Sa 16 navršenih godina i uz specijalni ljekarski pregled mladi fudbaleri mogu nastupati za seniore i upisati svoju prvu utakmicu, sa 17 navršenih godina mogu da nastupaju za seniore uz ljekarski pregled naravno.
Pubertet je završen, ili gotovo završen, postali su dio porodice odraslih, "velikih", ali njihovi najmlađi članova; to treba na umu imati, jer od njih se ne može očekivati opterećenje koje mogu odrasli izdržati, a takođe ni kapacitet da imaju kao odrasli. Veliki porast lučenja hormona testosterona daje mogućnost optimalnog razvoja snage kod njih. Zbog povećanja prečnika mišića, odnosno mišićne mase u ovom periodu zapažen je uticaj na eksplozivnost pokreta; maksimalna snaga, brzinska snaga i skočnost su povećale svoj potencial odnosno podižu se na veći nivo. 
Spemni su da se bore, da se dokažu, žele to na terenu i da pokažu, da opravdaju ukazano povjerenje,  kognitivne i fizičke predispozicije njima daju pravo za to, da mogu, trener treba da ih hvali i motiviše kako bi svaki trening dali svoj optimalni maksimum u svakoj radnji u trenažnom procesa.
Za optimalan razvoj vježbe bi trebale da obuhvataju:
-forme igre gdje će moći mladi igrači iskazati svoju zrelost;
-forme igre u otežanim okolnostima, sa brzima trčanjima, sa igračem viška i igačem manjka;
-taktičke vježbe za individualnu specijalizaciju po pozicijam;
-taktičke zadatke koji će grupnu taktiku pojedinaca po pozicijama dovesti do najvišeg nivoa funkcionisanja;
-individualnu pripremu fizičkih sposobnosti neophodnih za ravnopravno učestvovanje u igri sa odraslima;
-dovođenje tehničkih sposobnosti do najvišeg nivoa izvođenja;
-forme igre za kontrolu lopte i osjećaj za lopte;
-vježbe za usavršavanje driblinga, tehnike odbijanja na gol, primanja i predaje lopte, tehnike odbrane;
-povećanje tehničko-taktičke svestranosti kroz igru i takmičenje;-forme igre u kojim će se uvježbavati faza napada, sa ograničenim brojem dodira, i obaveznim brojem dodira, pod pritiskom vremena i protivnika;-motivacione forme igre.-forme igre za grupno taktičko izvođenje odbranbenih/napadačkih zadataka, sa viško, istim brojem i manjkom igrača;-ekipnu igru za poboljšanje taktičkih sposobnosti u odbrani/napadu, u zavisnosti od jačine protivnika i sistema igre;-unapređenje kreativnosti u raznim sistemima igre (4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2 u liniji/rombu)...Uspješnost izvođenja i primjenu tehničko-taktičkih elemenata kroz slobodnu igu ili trening utakmicu kontrolisati.

Samomotivacija njima daje dodatnu snagu , želju za igranjem, za uspjehom, još jačim radom... Od njih netreba, bar ne javno, i ne pred njima, velika očekivanja nagovjestiti, i ako igraju dobro, jer u suprotnom ako nešto kasnije posle  2-3 dobre utakmice, kad su svi  vidili novu zvijezdu, krene loše doće do "krize", nervoze, nedostatka motivacije, bezvoljnost, razočaranje... 
Treba ih hrabriti da vrijedno treniraju, da na terenu pokažu šta znaju i da uživaju u igri. Da svoju ličnost razviju do kraja, i ako se dogodi neko nezrelo ponašanje treba razgovarati i pomoći da sazre do kraja, jer i to je jedna od uloga trenera.To je period kad se oni osjećaju kao odrasli, i hoće tako da budu tretirani, da se ophodi sa njima kao odraslim zrelim osobama. Žele da učestvuju u diskusiji i iznose svoje mišljenje bez straha, spremni su da predlažu i rješenja kako bi se neka situacija neki problem u ekipi riješio, međutim tu se često pokazuje njihova nepotpuna zrelost i neiskustvo u odnosu na starije saigarače. Njihov tjelesni razvoj je gotovo završen, i tijelo je spremno za optimalan razvoj brzinske snage, izdržljivosti u snazi, aerobne izdržljivosti, brzinske reakcije, brzine sa i bez lopte, koordinacije, a maksimalnu snagu, anaerobnu izdržljivost i fleksibilnost progresivno povećavati opterećnje do optimalnog opterećenja.

                                                        Slike uzete sa Google.ba