petak, 15. prosinca 2017.

Preciznost

Sposobnost da se pogodi određeni statički ili pokretni cilj na određenoj udaljenosti gađanjem ili ciljanjem obilježava se kao motrička sposobnost preciznost.
Veliki je koeficijenat urođenosti. Razvoj preciznosti je moguć još u predškolskom uzrastu djece.
Preciznost dostiže svoj maksimum oko 25 godine starosti, usporenje razvoja je oko 16 godine. Najbolji rezultati se dostižu u periodu od 18-25 godine života.
Za fudbalsku igru je veoma važna, jer mnogo
puta se desilo da igrača na utakmici ima mnogo prilika za gol, sve uradi perfektno i na kraju promaši okvir gola-vrata. O preciznosti se malo govoru, kao samostalnom motoričkoj sposobnosti, ali ona je u mnoge vježbe integrisana. Od dodavanja lopte, gađanje gola, odbijanje lopte iz vazduha, gađanja čunja(piole) itd. U modernom fudbalu, timovi koji imaju veliki postotak tačnih dodavanja i udaraca u okvir gola su vrhunski timovi. Prostotak tačnih dodavanja lopte, vrhunskih timova  u ligi šampiona za takmičarsku sezonu 2017/2018 grupna faza, iznosi prosječno od 88-90%, s toga je jako bitno što više igara, formi igara u plan i program ubaciti, kako bi u budćnosti imali fudbalere koji pogađaju
nebranjeni dio gola, a ne semafor iza gola.Samo velikim brojem ponavljanja možemo uticati razvojno na ovu motoričku sposobnost, ali obavezno tokom vježbanja gađanja gola,čunja, saigrača, ... vježbu izvoditi i lijevom i desnom, nogom i rukom.
Preciznost se može podijeliti na:
-preciznost ciljanjem,
-preciznost gađanjem

                                     Slike uzete sa Google