srijeda, 31. siječnja 2018.

Ishrana fudbalera ( III dio )

Da bi organizam mogao pravilno funkcionisati moramo potrebne količine ugljenihidrata, bjelančevina, minerala, vitamina i masti unositi redovno, i najbolje u približno isto vrijeme, kako organizam nebi iz "straha" da neostane bez hranljivi materija previše pretvarao u masti i ostavljao kao rezervu organizmu, što nije cilj. Dobra forma se ne može postići samo treningom, nego i pridržavanjem propisanog režima ishrane u toku trenažnog i takmičarskog perioda, ali i prelazni period nebi trebao da bude previše "opušten".
Ugljenihidrati i masti daju najviše energije organizmu, i "pogonsko gorivo" su organizma. Bjelančevine su važne za izgradnju mišića. Minerali su važni za funkcionisanje organizma. Čvrstoća, stabilnost i izgradnja kostiju zavisi od optimalne količine unesenog kalcijuma. Vitamini učestvuju u mnogim procesima u organizmu. Jačaju imunitet. U pripremnom periodu zbog neprekidnog "stresa" na organizam trebalo bi povećati količinu unosa vitamina, a posebno vitamina C.
Jedna raznovrsna, uravnotežena ishrana uticaće na naše kompletno stanje organizma, i imaćemo osjećaj da ste "top fit", dok u suprotnom ako je ishrana jednostrana i neuravnotežena brzo ćemo to osjetiti u toku trenažne jedinice ili takmičenja. Ako malo uzimate tečnosti, brzo ćete osjetiti da vam pada koncentracija, da su vam noge teške, da se osjećate "mlitavo", da se ne možete pokrenuti...
Pravilnom ishranom i pridržavanjem režima ishrane postićete na terenu uvijek svoj maksimum šta znate i možete.
Piramida ishrane vam daje informaciju koliko čega možete ili "smijete" uzimati, tokom obroka, odnosno tokom dana, odnos namjernica jedna sa drugo, optimalni omjer. Voda, voće, povrće, žitarice su u piramidi najviše zastupljene. Iz prikazane slike piramide svako bi mogao da uradi sam sebi jelovnik kako bi se pravilno hranio, a pritome uzimao ono što voli da jede. 
Slike uzete sa Google