ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Deset zlatnih pravila za ishranu

Količina hranljivih materija koje organizam treba u toku dana se razlikuju od osobe do osobe, i zavisi od njihovih ličnih biohemijskih procesa. Poremećaj u funkciji određenog organa može biti uzrok nedostatka nekog vitamina, koji dalje čini poremećaju u sistemu organa. Domino efekat, ako se nedostatak vitamina nenadoknadi!
Ovih 10 pravila je primjer kako bi se uglavnom trebalo hraniti.


1.Ishrana mora da bude raznovrsna,

2.Uzimati dovoljno žitarica i krompira u ishrani,

3.Dnevno 5 obroka, povrće i voće uzimati uz svaki obrok,

4.Mlijeko i mliječni proizvodi svaki dan, riba 1-2 x sedmično, meso, prerađevine od mesa, jaja u umjerenim količinama,
5.Mast i proizvode sa većom količinom masnoće u malim količinama konzumirati,

6.Izbjegavati preslatku i preslanu hranu, jer šećer i sol su većim količinama nezdravi!

7. Nakon uzete hrane, organizmu dati dovoljno tečnosti,

8.Hranu neprekuvavati, lagano pripremati, sirova hrana može biti također ukusna,

9.Bez stres, uzmite sebi vremena i uživajate prilikom uzimanja hrane,

10.Ne budite lijeni, krećite se dovoljne i pazite na svoju težinu!
Veliki napredak ćemo napraviti ako se pridržavamo ovih 10 pravila. Tekst je objavljen na sajtu FS Njemačke i odnosi se na dobru-zdravu ishranu! Vi najbolje znate šta želite!?
                                                                       Slike uzete sa Google