nedjelja, 26. studenoga 2017.

Razvoj i obuka mladih fudbalera od 13 i 14 godina

Ovo je period kada se mnoge promjene dešavaju u organizmu djece. Pubertet ne počinje kod svih u isto vrijeme i trener mora da bude veliki poznavalac pojedinih bioloških faza razvoja djeteta da bi mogao pravilno da reaguje, savjetuje, usmjetava, sputava, i obučava... Zato sve slučaje koji se dese treba izolovano analizirati, i sa svakim djetetom ako je bio neki problem individualno ga rješavati.

Svako dijete u ovom uzrastu je priča za sebe, zato treba imati mnogo strpljenja, kako bi bili uspješni u obuci i vaspitanju djece. Emocionalna nestabilnost, uneravnoteženost su obilježja ovog perioda, emocionalne "erupcije" su normaln za određene situacije. Razvoj djece u visinu nije isti, svako djijete moramo gledati individualno, jer neka djeca brzo rastu, dok druga ostaju iste visine, tako da imamo u grupi jednu ujednačenu skupinu djece, gdje je razlika u visini znatna. Hormonalni poremećaj dovodi do tejelesne i psihčke uneravnoteženosti. Mnogobrojni biološki razvojni procesi koji se dešavaju u organizmu djeteta, imaju veliki negativan uticaj na motoričke sposobnosti djeteta. Ubrzani rast negativno utiče na koordinacione sposobnosti djeteta. Vještinja kretanja, izvođenja kretne strukture je ometana ubrzaim rastom dijelova  tijela u dužinu, tako da tijelo mora da se adaptira na nove odnose dužina tijela. Pokreti su usporeniji, tijelo je manje elastično zbog ubrzanog rasta koštanog sistema.

Pshičko stanje djece je nestabilno. Djeca prolaze kroz težak period sazrijevanja. Mnoge promjene kako fizičke tako i psihičke, umne stvaraju osjećaj nesigurnosti, Zbog toga su socijalne tenzije i konflikti česta pojava, prije, za vrijeme, u pauzi ili na kraju treninga, jer su djeca u ovom uzrastu lako iritijraju i zbog toga traže "sukob" kako bi se oslobodili pritiska iznutra.                                               
Nastavlja se...